Placówka Wsparcia Dziennego w Czerwionce - Leszczynach
Aktualności Świetlica Działalność Regulamin Aktualności Kontakt Podziękowania



Budynek klubu sportowego
przy ul. Wolności
w Czerwionce - Leszczynach
- siedziba Placówki




Pałacyk Konrada Bartela
w Czerwionce - Leszczynach
- siedziba Placówki


Nasza galeria

Nasza galeria











505 galeria
PODSUMOWANIE PROJEKTU PN. „ZACHOWANIE ZE SMAKIEM, CZYLI POZNAJEMY SMAKI ŚWIATA ORAZ ZASADY SAVOIR-VIVRE”

W dniu 28 listopada br. odbyło się podsumowanie projektu pn. „Zachowanie ze smakiem, czyli poznajemy smaki świata oraz zasady savoir-vivre”. Uroczystość miała miejsce w restauracji „Kibic” i rozpoczęła się wspólnym obiadem. Koordynator projektu podsumował na forum wszystkie realizowane zadania oraz wręczył dyplomy uczestnictwa w projekcie.

Projekt pn. „Zachowanie ze smakiem, czyli poznajemy smaki świata oraz zasady savoir-vivre” realizowany był od 1 lipca br. do 30 listopada we współpracy Placówki Wsparcia Dziennego ze Stowarzyszeniem Pomocy „Feniks”. Dofinansowany był on ze środków Programu „Działaj Lokalnie” IX Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce, Funduszu Lokalnego RAMŻA oraz z budżetu Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny. Jego głównym celem było nabycie przez uczestników postaw prozdrowotnych i kulturalnych poprzez zwiększenie świadomości zdrowego i aktywnego trybu życia. Projekt skierowany był do mieszkańców Gminy i Miasta Czerwionka- Leszczyny, a w szczególności z dzielnicy Leszczyny. Wzięło w nim udział 35 dzieci i 16 rodziców. Zgodnie z założeniami, odbywały się zajęcia profilaktyczno- edukacyjne oraz ruchowe (w tym z trenerem nordic walking), adresowane dla dzieci i dorosłych, oraz cykliczne zajęcia z zakresu sztuki kulinarnej : Zrób to sam!- prowadzone przez „Seniorów z Zameczku”, „Kuchnia tradycyjna”- prowadzone przez Koło Gospodyń Wiejskich oraz „Smaki świata”- prowadzone m.in. przez obcokrajowca. W ramach powyższych zajęć dzieci poznały smaki owoców egzotycznych, z którymi do tej pory się nie spotkali, nauczyli się przygotowywać wodzionka, pierogi, a także makówki, szałot, dewolaje, kluski śląskie i wiele innych. Od września br. odbywały się spotkania ze specjalistami – dietetykiem, psychologiem i stomatologiem oraz zajęcia savoir- vivre w restauracji „Kibic”.