505
PODSUMOWANIE PROJEKTU PN.
„ZACHOWANIE ZE SMAKIEM, CZYLI POZNAJEMY SMAKI ŚWIATA ORAZ
ZASADY SAVOIR-VIVRE”
W dniu 28 listopada br. odbyło się podsumowanie
projektu pn. „Zachowanie ze smakiem, czyli poznajemy smaki
świata oraz zasady savoir-vivre”. Uroczystość miała miejsce w
restauracji „Kibic” i rozpoczęła się
wspólnym obiadem. Koordynator projektu podsumował na forum
wszystkie realizowane zadania oraz wręczył dyplomy uczestnictwa w
projekcie.
Projekt pn. „Zachowanie ze smakiem, czyli poznajemy smaki
świata oraz zasady savoir-vivre” realizowany był od 1 lipca
br. do 30 listopada we współpracy Placówki
Wsparcia Dziennego ze Stowarzyszeniem Pomocy
„Feniks”. Dofinansowany był on ze
środków Programu „Działaj Lokalnie” IX
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię
Rozwoju Filantropii w Polsce, Funduszu Lokalnego RAMŻA oraz z budżetu
Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny. Jego głównym celem było
nabycie przez uczestników postaw prozdrowotnych i
kulturalnych poprzez zwiększenie świadomości zdrowego i aktywnego trybu
życia. Projekt skierowany był do mieszkańców Gminy i Miasta
Czerwionka- Leszczyny, a w szczególności z dzielnicy
Leszczyny. Wzięło w nim udział 35 dzieci i 16 rodziców.
Zgodnie z założeniami, odbywały się zajęcia profilaktyczno- edukacyjne
oraz ruchowe (w tym z trenerem nordic walking), adresowane dla dzieci i
dorosłych, oraz cykliczne zajęcia z zakresu sztuki kulinarnej :
Zrób to sam!- prowadzone przez
„Seniorów z Zameczku”,
„Kuchnia tradycyjna”- prowadzone przez Koło
Gospodyń Wiejskich oraz „Smaki świata”- prowadzone
m.in. przez obcokrajowca. W ramach powyższych zajęć dzieci poznały
smaki owoców egzotycznych, z którymi do tej pory
się nie spotkali, nauczyli się przygotowywać wodzionka, pierogi, a
także makówki, szałot, dewolaje, kluski śląskie i wiele
innych. Od września br. odbywały się spotkania ze specjalistami
– dietetykiem, psychologiem i stomatologiem oraz zajęcia
savoir- vivre w restauracji „Kibic”.
|